Laatste Nieuws


koningsdag 2017Koningsmarkt 2017

Ook dit jaar hebben we op de Koningsmarkt en de music meeting in Nijmegen gestaan. Dit doen Els en Sientje ieder jaar om bekendheid te geven aan de stichting Madular en om geld in te zamelen. Er worden tweedehands kleding en allerlei kleine spulletjes verkocht. Al dan niet zelf gemaakt of gekregen van sponsoren. Dit jaar is er in totaal meer dan 600 euro opgehaald en zij hebben met veel mensen gesproken. Het weer was heerlijk en de sfeer uitstekend. Op naar volgend jaar.


Bericht van overlijden.

Afgelopen week ontvingen wij het bericht dat onze voormalige secretaris, Resy Willemsen, na een kort ziekbed is overleden. Resy heeft een aantal jaren de functie van secretaris vervuld en zij deed dit met grote inzet en passie. Ze was zeer betrokken bij MADULAR en wat wij voor de kinderen in Karachi kunnen betekenen. Resy was al wat ouder dan de rest van de bestuursleden en ging de laatste jaren hard achteruit. Op de overlijdenskaart stond de tekst 'ik ben vrij'. Wij hopen dat ze dat nu ook echt kan zijn.


Namens het bestuur van de stichting MADULAR.

Jurriën van RheedeVerslag van diverse activiteiten in 2016.

Evenals andere jaren hebben we weer 3 dagen op de MusicMeeting gestaan in Nijmegen. Naast de verkoop van Pakistaanse spulletjes en zelfgemaakt geluksdoosjes komen we in contact met mensen die meer van onze school en stichting willen weten. Op deze manier worden we toch weer een beetje bekender. Het zijn altijd gezellige dagen en omdat we er al een paar jaar staan, zien we ook steeds meer bekende mensen. Daarnaast hebben als stichting Madular een kraampje gehad op het Pluryn feest afgelopen mei. Ook met onze spulletjes en natuurlijk een flink aantal flyers. Er was op deze zonnige dag aardig wat belangstellingstelling voor Madular. We hebben veel mensen gesproken en ons werk uit kunnen leggen. De opbrengst van de markten is gestort op de bankrekening van de Wilde Ganzen, zodat we een extra bonus ontvangen.

wilde-ganzen

Actie Wilde Ganzen

De school bestaat nu meer dan 10 jaar en een deel van de inventaris is al vervangen of is dik aan vervanging toe. Het betreft o.a. schoolbankjes, stoelen maar ook een watercooler en een generator. Allen deze laatste kost al ongeveer 5000 euro en is hard nodig aangezien de stroom dagelijks meerdere maken uitvalt in Karachi. We hebben eind verleden jaar toestemming gekregen van de Wilde Ganzen om onder hun vlag een inzamelingsactie te houden. In totaal is er 13.500,= nodig. Hiervan moeten we zelf voor eind november 2016 9.000 euro van inzamelen. Als ons dat lukt leggen de Wilde Ganzen het resterende geld bij.


We zouden het zeer op prijs stellen als u ons zou steunen met deze actie. U kunt uw bijdrage overmaken op het bankrekeningnummer van de stichting MADULAR NL71ABNA0528181548 ovv actie Wilde Ganzen. Of rechtstreeks naar de Wilde Ganzen NL53INGB0000040000 ovv MADULAR.28 oktober 2015

Op de grens van Afghanistan en Pakistan heeft aardbeving plaatsgevonden. De beving was zo krachtig, dat deze tot in Karachi voelbaar was. Net zoals een paar jaar terug zijn er weer doden gevallen. Voorlopig gaat men uit van ruim 300 slachtoffers, maar men weet dat nog niet iedereen geborgen is. De kans op modder- en aard verschuivingen is groot omdat het hevig is gaan regenen. Doordat er veel huizen ingestort zijn en wegen onbegaanbaar verklaart zijn, zijn de mensen gedwongen buiten te slapen in de regen en de kou. Vele kilometers van de haard van het epicentrum van de beving zijn huizen vernield en mensen gewond geraakt. Zo ook in Mianwalli, de geboorte plaats van Akbar. Veel huizen zijn geheel of gedeeltelijk ingestort. Bij zijn ouders is één buitenmuur volledig omgevallen. Gelukkig zijn zijn ouders ongedeerd gebleven al zijn zij wel erg geschrokken.

Herbouw van de huizen zal wel even op zich laten wachten. De mensen in het gebied waar de meeste schade is ontstaan door de beving zijn arm . Omdat de winterperiode er aan gaat komen, is er een tekort aan warme spullen zoals dekens, tenten en warme kleren. Evenals andere jaren zullen onder andere wij weer spullen vanuit Karachi naar het getroffen gebied brengen.

Ook nu weer is uw steun hard nodig, om zo samen met Madular de eerste nood te kunnen oplossen.


Mede namens Akbar,

Sientje de Widt


computersNieuwe computers

Dank zij de stichting Atficed hebben we begin dit jaar geld gekregen om onze computers op school te vervangen. Op de foto's ziet u wat we aangeschaft hebben. Door het stoffige en vochtige klimaat en de continu stroomuitval zijn apparaten en helemaal stofgevoelige zoals pc's al binnen enkele jaren aan vervanging toe. Wij zijn erg blij dat de stichting Atficed ons deze keer weer heeft voorzien van een donatie zodat we de pc's konden vervangen.

Augustus 2015 - Slecht weer

Zoals iedereen misschien wel vernomen heeft, heeft het onlangs in India en Pakistan weer veel geregend. Opnieuw zijn tientallen mensen hierdoor omgekomen. Dit kwam door modder / landverschuivingen en door de rivieren die buiten hun oevers traden. Daarnaast zijn mensen gestorven doordat ze geëlektrocuteerd werden door elektriciteitsdraden die vanwege de regenval los zijn gekomen. Ook Karachi heeft veel wateroverlast gehad. De tenten waar de arme bevolking in woont / woonde zijn weggespoeld. In de laaggelegen gedeelten van de stad zijn de huizen ondergelopen. Onze school heeft ook last gehad van het water. Rondom de school zijn enorme plassen ontstaan. De kelder is vol gelopen en de kinderen uit de laaggelegen woningen konden niet komen, omdat zij thuis tot heupdiepte in het water stonden. Gelukkig begint het op te drogen, zoals u op de foto kunt zien.

Al dat water betekend ook dat er muggen en muskieten komen. Zo ook de malariamug en de grijsgestreepte mug die dengue fever (knokkelkoorts) verspreidt. Duizenden en duizenden muggen..... Zonder elektriciteit is een mens dan heel kwetsbaar, omdat de ventilators dan niet werken. Heel vaak doet de stroom het niet en veel gezinnen hebben sowieso geen stroom.

Door al dat water is de school is wat langer dan gebruikelijk dicht geweest maar zo langzaam aan start alles weer op en neemt het gewone leven zijn gang. De meeste kinderen kunnen gelukkig weer naar school komen!


Groet Sientje de WidtNieuwe computers door een bijzonder geschenk!

De Stichting Atficed heeft ons 4000,= euro geschonken voor de aanschaf van 8 nieuwe pc's voor de MADULAR HIGH SCHOOL in Karachi. We zijn hier heel blij mee, de pc's op school hebben erg te lijden van het klimaat en het stof en zand en moeten dus veel vaker vervangen worden dan pc's in Nederland. Ook de oude pc's waren met geld van deze stichting aangeschaft.

Het jaarverslag 2014 is beschikbaar en kunt u opvragen via de penningmeester This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


foto 02Karachi, 17-10-2014

foto 01Het is alweer een paar weken geleden dat Pakistan geteisterd werd door hevige regens. De rivier die dwars door Pakistan loopt kon het water allemaal niet verwerken en trad buiten zijn oevers met alle gevolgen van dien: Overstromingen en heel veel huizen onder water. Karachi heeft ook regen gehad. De straten stonden blank, gebroken elektrische bedrading die knisperend over de straten lagen te kronkelen en de papieren noodhuizen van de armste bevolkingsgroep stortten helemaal in.


De school van Madular is ook een paar weken dicht geweest. De kelders waren onder gelopen en de straat naar de school was onbegaanbaar door de modder. Op de foto is te zien dat nu rondom de school nog steeds water staat en dat er veel viezigheid aan de randen van de plassen liggen. Dit trekt ongedierte zoals ratten aan en in de plassen broeden muskieten. Op dit moment zijn de kelders van de school weer leeg. De straat is weer begaanbaar en de school is opgestart.

Het drinkwater van de school wat ook in dichte kelders wordt opgeslagen is gelukkig schoon gebleven. Veilig voor de kinderen! Gelukkig lagen er geen boeken opgeslagen in de kelder, en wat er wel lag is er op tijd eruit gehaald. Op deze manier is de schade beperkt gebleven en de kinderen kunnen nu weer fijn naar school!Het is alweer april 2014, de tijd vliegt!
April is de maand in de school dat de testen en de examens worden afgenomen. De studenten van de hoogste klassen zijn bijna zover dat ze van school afgaan. Zij zullen met een erkent diploma de school verlaten! De andere kinderen schuiven een klas op en nieuwe kinderen starten in de kleuterklas. De cirkel is zo bijna rond, en we kunnen weer een nieuw schooljaar inluiden. Alle boeken en schriften liggen er weer klaar voor! Eind April starten daarom de nieuwe klassen. We hebben ooit geprobeerd om het schooljaar op te starten na de zomervakantie, maar omdat dit niet gebruikelijk is waren zowel de kinderen als de ouders van slag. Na 1 jaar hebben we dat weer terug gedraaid! Het is een beetje raar voor ons Nederlanders maar een schooljaar in Pakistan eindigt dus niet met een welverdiende lange zomervakantie. Daar moeten de leerlingen nog eentjes op wachten! In Nederland gaan we ondertussen door met geld ophalen.

Met de Pinksteren staan we 3 dagen op de Music Meeting in Nijmegen. Dit is een echte aanrader om te komen. Er is muziek en eten uit heel veel landen. Madular staat er met een kleine marktkraam. We verkopen kaarten en delen folders uit.

Op 27 juni gaan we weer koken voor Madular. De informatie en de uitnodiging staat op de flyer. We hopen jullie op een van deze activiteiten te zien!

met vriendelijke groet,
Sientje de Widt28 september 2013
Na alweer een overstroming eerder dit jaar met als gevolg vele slachtoffers is Pakistan deze week opnieuw door een natuurramp getroffen. Deze week vonden in de provincies Sindh en Baluchistan aardbevingen plaats. Er zijn meer dan 400 doden gevallen en er zijn vele gewonden. Huizen zijn ingestort en wegen onbegaanbaar. Naar schatting hebben ongeveer 300.000 mensen schade ondervonden. De laatste aardbeving op 27 september had een kracht van 6,8 op de schaal van richter en het epicentrum lag 250 kilometer vanaf Karachi.
Vanuit Karachi is de hulp op gang gekomen maar dat er een tekort is aan tenten, medicatie en zoveel meer is een gegeven. Karachi zelf is niet getroffen al hebben ze de beving goed gevoeld. Op de journaals en in de kranten in Pakistan spreekt men van geluk, want als een beving Karachi treft dan zal het aantal slachtoffers niet te overzien zijn. De huizen worden onvoldoende tot niet "aardbevingproof" gebouwd .Materialen als ijzer en cement zijn duur, dus daar bezuinig je op.


Sientje weet nog goed dat toen Akbar de school bouwde, er stapels ijzer lagen. Het was niet aan te slepen, evenals de zakken cement en de steentjes. Nu begrijpen we waarom en zijn we blij dat hij altijd voor veiligheid heeft gekozen!

Wilt u de slachtoffers van de aardbeving steunen, maak dan geld over op onze rekening onder vermelding van aardbeving, dan zorgt Akbar dat van uw geld hulpgoederen worden aangeschaft en families worden geholpen.overstroming Karachi6 augusus 2013

Na een periode van hitte is er regen gevallen in Pakistan en ook in Karachi. Met bakken is het uit de lucht gevallen, zo erg dat laag gelegen gedeelte van Karachi onder water staan. Zo ook de wijk waar de school staat. In de huizen waar gezinnen een kamer gehuurd hebben op de begaande grond staan de mensen tot hun middel in het water. Gelukkig zijn de meeste bovenburen wel bereid tot hulp, anders zouden ze nergens kunnen slapen en eten bereiden. De school had nog vakantie tot 12 augustus, maar zal langer dicht zijn omdat de kinderen niet kunnen komen want ook de lager gelegen straten staan blank. Naast dat het erg moelijk is om boodschappen te doen, is de aanvoer naar de winkels ook niet optimaal.
zodra het water gaat zakken zal dat wel weer gaan opstarten vermoed ik.


Zoals altiijd vallen er doden te betreuren. Deels doordat de niet zo stevig gebouwde huizen in storten, maar ook omdat de elektriciteitskabels knappen. Mensen die daar dichtbij in de buurt zijn worden dan geelektroduceerd. Deze kabels worden helaas, ondanks alle ongelukken die er gebeuren, nog maar zelden onder de grond aangebracht. De huizen die instorten, zijn m.n. de huizen van de mensen die niets hebben en hun huizen bouwen van golfplaten en stukken karton/ hout die ze tussen het afval vinden. Deze huizen vindt je in diverse wijken van Karachi, veelal geklusterd zodat de mensen steun aan elkaar hebben als er iets is.


Akbar sprak ook over de opkomende muskieten en ander ongedierte wat gevlucht is voor het water. Ik moet er niet aan denken, om door het water te moeten gaan want je ziet niet wat er nog meer in zwemt.


Mocht u ons willen steunen door een extra gift, dan zorgen wij ervoor dat deze op de juiste plaats ingezet wordt.


met vriendelijke groet,
Sientje de WidtDe Musicmeeting:

Ook dit jaar hebben Sientje de Widt en haar vriendin Els weer 3 dagen in mei op de Music Meeting gestaan in Nijmegen om bekendheid te geven aan Madular. De zondag, eerste pinksterdag, was een schitternde dag, mooi weer en veel bezoekers. Deze dag hebben zij veel mensen gesproken over ons werk in Karachi. De andere twee dagen waren echt te koud, Sientje en Els stonden met de winterjassen aan! Ondanks het weer en een niet al te hoge opkomst kijken zij toch met plezier terug op deze dagen. Er zijn leuke contacten gemaakt. Diverse mensen kenden Madular nog van voorgaande jaren en het leverde ons een opbrengst van 260 euro op. Dit geld zal weer goed besteed gaan worden op onze school.


Onrust in Karachi
Zoals we allemaal hebben kunnen lezen is het onrustig geweest in Karachi tijdens de presidents verkiezingen. Helaas heeft er weer teveel bloed gevloeid. Op zulke dagen is het moeilijk voor Sientje om contact te hebben met Akbar en de school, regelmatig wordt dan het telefoonverkeer plat gelegd. Gelukkig kan Sientje u melden dat het goed met Akbar en de school gaat.


De school
Met veel plezier laten wij u nieuwe foto's van de school zien, deze zijn gemaakt in april en mei van dit jaar. Zoals u kunt zien maken de kinderen diverse handenarbeid produkten en ook wordt er getekend en geschilderd, iedere klas maakt weer iets anders.Met trots gezichten staan ze dan ook op de foto. De prijzen die er staan worden ieder jaar uitgereikt aan de kinderen/leerlingen met de beste prestaties. Dat kan op diverse vlakken zijn. Er zijn prijzen zowel voor leerprestaties als voor aanwezigheid of net/schoon gekleed gaan. Op de scholen van Pakistan is dit een ritueel die jaarlijks terug komt. De kinderen kijken hier naar uit. Op 1 foto ziet u jongens met een grijs uniform. Tijdens sommige activiteiten is er een samenwerking/ uitwisseling onstaan tussen diverse scholen en daar zit onze school ook bij. Op deze wijze kunnen de leerlingen van elkaar leren en is ook de sportdag, die jaarlijks gehouden wordt, ontstaan. Ook zijn er enkele foto's van het praktijk lokaal, "het lab", te zien. In het laatste jaar van de school gaan de leerlingen diverse scheikunde en natuurkunde proeven doen. Dit is een verplicht onderdeel van het examen.


Bericht van Akbar Khan, 17 april 2013.

Opnieuw aardbeving in Pakistan:
16 april was er een aardbeving in Iran op de grens met Pakistan. Ook in Pakistan zijn er dode gevallen. De nieuwsberichten in Nederland spreken van 30 doden, Akbar Khan die Sientje de Widt telefonisch sprak, spreekt echter over een groter aantal slachtoffers. Hoeveel kon hij niet zeggen maar hij dacht meer dan zestig .
Akbar vertelde dat de schok ook in KARACHI goed te voelen. Ook vertelde hij dat in de Punjap en ook in Isakhel een paar huizen zijn ingestort. Hij sprak over de armoede die meer en meer ontstaat in sommige gebieden door dat alles duur is en de huizen vrijwel onverkoopbaar zijn. Toen verbrak de verbinding en dat gebeurt veel de laatste tijd. Ook gaat smsen een stuk lastiger.


Impulsis, 12 maart 2013
Enige tijd geleden hebben we bij Impulsis een aanvraag gedaan voor geld voor leermiddelen voor de school in Karachi. Impulsis is het gezamenlijk loket voor Nederlandse particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking van Edukans, ICCO en Kerk in Actie. Het project is goedgekeurd voor een bijdrage van in totaal Euro 9.166 voor 2 jaren (2013 en 2014). Hier zijn we natuurlijk ongelofelijk blij mee want hier kunnen we voor bijna 2 jaar boeken voor de leerlingen aanschaffen. In een tijd dat het erg moeilijk is om sponsoren te vinden is dit een zeer welkome opsteker!


Rotery Nijmegen
Op 3 juli hebben Sientje en Jurriën, samen met de koks Theo en Els, een Pakistaanse maaltijd bereid voor de Rotary in Nijmegen. Nadat er in een behoorlijk hete keuken een aantal uren in Groesbeek gehakt, gesneden en gekookt was werden alle maaltijden gebracht naar het huis in Nijmegen waar de Rotary samen kwam. Ook waren er een aantal jongeren uit een twaalftal landen als gast aanwezig. Na een openingspraatje door de voorzitter van de Rotary en een uitleg over MADULAR van Jurriën is er volop gesmuld van de gerechten en er klonk alom waardering voor onze kookkunst. De leden van de Rotary betalen ieder 25 euro per maaltijd waardoor er netto zo'n 500 euro overblijft voor onze stichting die wij opzij zetten voor ons project om een school te bouwen in Midden-Pakistan. Deze school is in 2010 verwoest tijdens de watersnood en de lokale gemeenschap heeft MADULAR gevraagd deze weer op te bouwen. Dit project heeft de (mondelinge) steun van de Wilde Ganzen en de uitgebreide projectplannen liggen klaar om ingediend te worden.

Copyright © 2013 Madular Nederland